Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie

Door middel van aanraking wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer op gang geholpen. Blokkades in het lichaam kunnen hierdoor worden losgelaten. Bewezen waarde bij verschillende lichamelijke- en geestelijke klachten.

Wat is Craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascia) is een soort laken waar de hersenen, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de zenuwen in gevouwen zitten.

Beperkingen in dit bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Het bindweefsel geeft bescherming en stevigheid, maar zorgt ook voor bewegelijkheid.

Het Craniosacrale systeem

Begin jaren zeventig ontdekte de Amerikaanse osteopatisch arts John Upledger tijdens een operatie een subtiele ritmische beweging van een toen nog onbekend lichaamssysteem: het craniosacrale systeem. Het craniosacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat daar tussen vloeit. Dit wordt omgeven door de schedel (cranium) en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum).

Het hersenvocht heeft een ritmische beweging door een pompsysteem in de hersenen. Dit ritme noemen we het craniosacrale ritme en is door de therapeut te voelen op het hele lichaam. Het is als het ware de ademhaling van het zenuwstelsel. Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het craniosacrale systeem. De therapeut gaat met dit ritme mee en oefent hierbij zacht druk uit op het systeem.

cranio-sacraaltherapie-3
craniosacraal-therapie-e1381344596930

Hoe werkt Craniosacraal therapie?

Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, maar door ziekte, een ongeluk, een operatie, emotionele trauma’s of stress kan dit zelfgenezend vermogen verzwakt zijn. Het lichaam heeft dan hulp nodig om van zijn klachten af te komen. Cranio biedt deze hulp, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer op gang wordt geholpen. Het lichaam kan zich gaan ontspannen en krijgt weer de ruimte om te herstellen. De blokkades die in het lichaam zijn opgeslagen kunnen losgelaten worden.

Cranio heeft zijn waarde bewezen bij verschillende klachten, zoals:

 • hoofdpijn / migraine
 • nek- en schouderklachten
 • rugklachten
 • maag- en darmklachten
 • obstipatie
 • chronische vermoeidheid
 • slaapstoornissen
 • hyperactiviteit /ADHD
 • hoogsensitiviteit
 • stress
 • depressie
 • verdriet / rouw
 • posttraumatische klachten, zoals whiplash

Tijdens de behandeling ligt de cliënt op een behandeltafel met makkelijk zittende kleding aan. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. Cranio is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Meer weten over Craniosacraal therapie?

Neem contact op via het contactformulier, telefonisch via 0172-490589 of door een e-mail te sturen naar info@ingridcouwenberg.nl. Ik zal zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.

Adres
Praktijk voor Healing & Ontspanning
Pijlkruid 31
2408LJ Alphen aan den Rijn

Telefoon
0172-490589

E-mail
info@ingridcouwenberg.nl