Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Elke dag doen we veel indrukken op: beelden, geluiden, smaken, geuren, bewegingen, sferen. Hoogsensitieve of hooggevoelige personen ( HSP’s) ervaren alles veel intenser. Bij een teveel aan indrukken raakt het systeem echter overbelast. Dit heet een overprikkeling. Een overprikkeling heeft tijd en energie nodig. Hierbij is tijd en ruimte nodig om te “ontprikkelen”. Ik help HSP's de balans te herstellen door middel van verschillende behandelingen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Elke dag doen we veel indrukken op: beelden, geluiden, smaken, geuren, bewegingen, sferen. Hoogsensitieve of hooggevoelige personen ( HSP’s) ervaren alles veel intenser. Het blijkt dat ze een bredere verbinding tussen de linker en de rechter hersenhelft hebben. Het zenuwstelsel is hierdoor gevoeliger dan gemiddeld, wat je zou kunnen zien als fijne antennes. Dit is een aangeboren eigenschap waarbij het fijngevoelige zenuwstelsel ervoor zorgt dat zij met alle zintuigen meer en dieper waarnemen.

Prikkels

De indrukken die in het zenuwstelsel binnen komen registreren ze meer en intenser. Deze indrukken noemen we “prikkels”. De prikkels worden dus minder gefilterd en hebben een veel grotere impact dan bij andere mensen. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of afwijking. Toch kan het leiden tot problemen als je er geen rekening mee houdt.

Het voordeel van deze prikkels is dat hierdoor vaak extra inzichten ontstaan. Door een grote innerlijke belevingswereld wordt er vaak voor zeer creatieve en handige oplossingen gezorgd en weet men wat er nodig is. Hoogsensitiviteit is de weg naar een hoger bewustzijn.

Bij een teveel aan indrukken raakt het systeem echter overbelast. Dit heet een overprikkeling. Een overprikkeling heeft tijd en energie nodig. Hierbij is tijd en ruimte nodig om te “ontprikkelen”. Wanneer een HSP overprikkeld is, heeft het geen zin om te praten over wat er mis ging. Het systeem is “overbelast” en dit moet eerst “terug op z’n plaats” komen.

Hoe herken je hoogsensitiviteit?

Niet iedere HSP is hetzelfde. De één is gevoelig op emotioneel vlak, de ander op mentaal vlak. Hoogsensitiviteit kan onderverdeeld worden in verschillende vormen. Hoewel de meeste hooggevoelige mensen alle vier de vlakken vertegenwoordigen, zit de verdeling over deze vlakken voor iedereen anders.

Emotioneel

 • Moeite hebben met veranderingen, behoefte hebben aan structuur
 • De kwetsbaarheid van anderen zien en begrijpen
 • Gevoelens van anderen begrijpen en deze vaak overnemen
 • Veel moeite hebben met ruzies en conflicten

Lichamelijk

 • Graag observeren, liever niet (lichamelijk) actief meedoen
 • Geluiden snel “hard” noemen of licht “fel” vinden
 • Last hebben van naden, stiksels, wol en etiketten
 • Subtiele geur- en smaakverschillen onderscheiden

Mentaal

 • Een goed (lange termijn) geheugen
 • Moeite hebben met structureren en organiseren of juist sterk in uitblinken
 • Een hekel aan oefenen en herhalen.
 • Groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel

Intuïtief

 • Zeer hechten aan de waarheid
 • Eigen wijsheid, heel gericht de eigen weg volgen
 • Diep nadenken over levensvragen
 • Sterke binding hebben met de natuur (planten, dieren)
 • Een sterke intuïtie hebben en er zelden naast zitten als het gaat om “mensen aanvoelen” en hun intenties

Last van de schouders

In mijn praktijk merk ik dat wanneer HSP’s er eenmaal achter zijn dat ze hoogsensitief zijn, er in eerste instantie een grote last van de schouders valt. Vaak hebben ze er al een lange zoektocht op zitten. Elk mens heeft een eigen energiekleur en trilling naar gelang zijn bewustzijnsontwikkeling en is op zijn eigen wijze afgestemd, zoals een radio verschillende zenders heeft.

Hoger bewustzijn

Mensen met een hoger bewustzijn zijn ook sensitief. Bij hen zie je vaak dat hun voorhoofds- en kruinchakra (zie Energetische Healing) wijd open staan. Ze kunnen daardoor veel inspiratie, inzicht en enthousiasme ervaren. Ze zijn spiritueel, diepzinnig en en leven vanuit hun passie. Ze kunnen zich verbinden met verschillende dimensies en ervaren hun aardse leven als een spirituele ervaring en groei, omdat ze weten dat ze een spiritueel wezen in een lichaam zijn. De hoogbewuste mens is zich al meer bewust van zijn essentie en zielsmissie op aarde en voelt zich verbonden met het goddelijke en met de natuur. Ze leven vanuit hun innerlijke wijsheid en houden bewust hun energietrilling zuiver en hoog.

hoogsensitieve-kinderen-2

Empaat

We hebben er tegenwoordig weer een label bij. Zo kan je ook een empaat zijn. Dit persoonlijkheidstype ligt dicht bij hoogsensitiviteit, Ze hebben veel gemeen met elkaar, zoals de gevoeligheid voor geur, geluid en prikkels. Een empaat absorbeert als een spons de energie, emoties en soms ook pijn van een ander. Ze kunnen zich verliezen in de energie van anderen en weten daardoor niet meer wie en wat ze zelf zijn en voelen. Ze hebben vaak helderziende en helderwetende gaven.

Zoals een hoogsensitief persoon veel baat heeft bij mindfulness, zo heeft een empaat nodig om de grenzen te leren aangeven tussen hem en een ander. Daardoor voel je je niet meer leeggezogen of geïntimideerd.

Eigenlijk hebben we deze kracht allemaal in ons en weten we nog niet goed hoe we het moeten gebruiken. We kunnen leren om een meester van onze energie te worden. Dan kan je overal zijn en behoud je je innerlijke rust en helderheid.

Hulp bij hoogsensitiviteit

Ik kan je ondersteuning bieden in de vorm van coaching, meditatie, Cranio-Sacraal Therapie en Energetische Healing om inzicht in jezelf te krijgen en weer in balans te komen. Je zal merken dat je het teveel aan prikkels loslaat, lekkerder in je vel zit en dat je hoofd rustiger is.Je staat meer in je kracht. Het doel van de therapie is dat je een bewustzijnsgroei doormaakt.

Meer weten over Hoogsensitiviteit?

Neem contact op via het contactformulier, telefonisch via 0172-490589 of door een e-mail te sturen naar info@ingridcouwenberg.nl. Ik zal zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.

Adres
Praktijk voor Healing & Ontspanning
Pijlkruid 31
2408LJ Alphen aan den Rijn

Telefoon
0172-490589

E-mail
info@ingridcouwenberg.nl