Baby's en kinderen
Is uw kind snel overprikkeld, boos, angstig of heeft het lichamelijke klachten? Heeft uw baby een zware geboorte gehad en kan het niet goed ontspannen? Behalve volwassenen, behandel ik baby’s, kinderen en jongeren alleen of samen met hun ouders. In mijn praktijk komen veel hoogsensitieve kinderen, baby’s die een zware geboorte hebben gehad en huilbaby’s.
Baby's en kinderen
Een baby is een zuiver energetisch wezen en leeft nog vanuit zijn wijze ziel, vanuit zijn bewustzijn. Hij ziet en ervaart veel meer dan wij denken. Later ontwikkelt het kind zijn persoonlijkheid waar hij zich mee gaat identificeren. Als een kind serieus genomen wordt en de gelegenheid krijgt om zijn eigenheid te bewaren zal hij zich met meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen. Grotere kinderen hebben soms last van gevoelens waar ze geen raad mee weten. Pijn, machteloosheid, verdriet, boosheid, angst kunnen zich uiten in teruggetrokken gedrag of juist agressief gedrag.
Wanneer Cranio-Sacraal therapie?
Het lichaam van de baby is er goed op voorbereid om de geboorte goed te laten verlopen, maar wanneer de geboorte moeizaam verloopt en/of medische ingrepen van buitenaf noodzakelijk zijn, neemt de kans toe op verstoringen in het craniosacrale systeem. Dit kan op korte of langere termijn gevolgen hebben voor het kind. Soms openbaart het zich pas na jaren. Zelfs een volwassene kan hier nog hinder van ondervinden.
Tijdens de geboorte komt er een aanzienlijke druk op de schedel te staan. De schedel van de baby is nog flexibel zodat de schedelbotten een stukje over elkaar kunnen schuiven. De fontanellen en de overgang van de schedelbasis naar de eerste nekwervel hebben hierin een sleutelpositie. Soms wordt er na een gecompliceerde, of juist een zeer snelle bevalling de overlapping van de schedelbotten onvoldoende gecorrigeerd, waardoor er een grote spanning ontstaat binnen de schedel of bij de overgang van de schedel naar de wervelkolom. Er kan druk ontstaan op de uittredende zenuwen, met name de Nervus Vagus, die van de schedel naar de organen in de buik loopt. Deze zenuw is verantwoordelijk voor de longen en de spijsverteringsorganen. Als deze zenuw bekneld raakt tussen de structuren van de schedelbotten kan het elders in het lichaam klachten geven zoals:
- darmkrampjes
- steeds weer spugen (reflux)
- bronchitisachtige klachten
- slikklachten
- spijsverteringsklachten zoals een verminderde stoelgang
Een beperking tussen de eerste nekwervel en de schedel of tussen de nekwervels onderling kan een scheefstand in de nek zijwaarts geven, maar ook heupproblemen. In ernstige gevallen noemt men dit het “kiss-syndroom”.
Behandeling
Het kind zit niet lekker in zijn vel wat zich uit in:
- onrustig of weinig slapen
- veel en ontroostbaar huilen
- problemen met zuigen of slikken
- het makkelijker leegdrinken van een bepaalde borst
- overstrekt zijn of juist slap aanvoelen
- niet graag geknuffeld worden
- niet graag in bad gaan en aan/uitgekleed worden
- slechte spijsvertering
Op latere leeftijd kan de spanning zich uiten in:
- hyperactiviteit
- allergieën
- middenoorontstekingen
- ontwikkelingsstoornissen
- leer- en concentratieproblemen
- gedragsproblemen
- spraakproblemen
- motorische problemen
Ook na een ernstige val, een ongeluk of een operatie kan het zinvol zijn om de gevolgen daarvan met ondersteuning van Craniosacraal therapie te verhelpen of te verzachten.
Kinderen gediagnostiseerd met o.a. ASS, ADD, ADHD, dyslexie, komen heerlijk tot rust tijdens een sessie, omdat het teveel aan energie in hun hoofd afgevoerd wordt. Ik geef ze oefeningen om meer geaard in hun leven te staan.
De behandeling duurt 30-45 minuten, afhankelijk van de leeftijd van het kind.
Hoogsensitieve baby's
Als een baby moe is, dan sluit hij zich van nature af voor alle indrukken rondom hem. Je kan dit zelfs letterlijk zien wanneer hij zijn hoofdje wegdraait en alle contact verbreekt. Een baby die tekenen toont van hoogsensitiviteit kan dit niet waardoor alle indrukken zoals geluiden, geuren, licht, bewegingen, aanraken of verplaatsen, contact, blijven binnenkomen, ook al is hij heel erg moe. Het gevolg is dan overprikkeling en de baby kan dit alleen aangeven door te huilen.
Als je het bovenstaande herkent, eventueel voorafgaande aan een huilbui, kan het helpen de prikkel die het kind als te veel ervaart en overprikkeling veroorzaakt, weg te nemen of te verminderen. Een baby heeft behoefte aan rust en regelmaat. Vaak wordt inbakeren of een draagdoek geadviseerd.
![babys-en-kinderen babys-en-kinderen](https://www.ingridcouwenberg.nl/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/babys-en-kinderen-panorama-f5441d58b7d0b27162757fc97ac0e5c9-60d2364a2e0a4.png)
![babys-en-kinderen babys-en-kinderen](https://www.ingridcouwenberg.nl/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/babys-en-kinderen-panorama-f5441d58b7d0b27162757fc97ac0e5c9-60d2364a2e0a4.png)
Je kan als ouders van een huilbaby met veel vragen zitten als er geen verandering komt in deze cirkel van huilen, troosten, niet slapen. Probeer rustig te blijven, want je aanwezigheid, je geur, je stem, je hartslag, je warmte en je troost zijn wat een huilbaby nodig heeft. Zorg goed voor jezelf, want je kindje voelt precies aan wanneer je moe en wanhopig bent en er niet meer tegen kan.
Kom eens zelf voor een behandeling om tot rust te komen en te herstellen van de bevalling. Je baby zal hier absoluut op reageren.