Hoogsensitieve jongeren

Hoogsensitieve jongeren

Elke dag doen we veel indrukken op: beelden, geluiden, smaken, geuren, bewegingen, sferen. Hoogsensitieve of hooggevoelige personen ( HSP’s) ervaren alles veel intenser. Bij een teveel aan indrukken raakt het systeem echter overbelast. Dit heet een overprikkeling. Een overprikkeling heeft tijd en energie nodig. Hierbij is tijd en ruimte nodig om te “ontprikkelen”. Ik help HSP's de balans te herstellen door middel van verschillende behandelingen.

Hoogsensitieve jongeren

Net als volwassenen kunnen ook jongeren stress ervaren in hun leven. Er kunnen allerlei dingen gebeuren in het leven van een jongere wat niet alleen stress veroorzaakt, maar ook depressie, eetstoornissen en andere problemen.

Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door;

 • echtscheiding van de ouders
 • ruzie thuis
 • ernstige ziekte of sterfgeval in de familie
 • gepest worden
 • examen
 • drukke agenda
 • verhuizing of verandering van school
 • onzeker zijn over je uiterlijk
 • relatieproblemen
 • je anders voelen dan anderen
 • hoogsensitiviteit
 • paranormale ervaringen

Stress

Stress in het leven is niet altijd negatief. Het kan voor zorgen dat je net iets beter je best doet en daardoor ook meer bereikt. Als het je helpt om beter te presteren of belangrijke deadlines te halen, kan het je een ‘kick’ geven.

Stress wordt pas negatief als je zo onder druk staat dat je er niet mee om kan gaan. Door stress kan je je lichamelijk en geestelijk slechter gaan voelen, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt. Als het te erg wordt, kan het je functioneren in de weg gaan staan en angstgevoelens veroorzaken. Ook kan stress je het gevoel geven dat je het leven niet meer aan kan.

Als je gestrest bent, ga je misschien op zoek naar iets dat dit gevoel laat verdwijnen. Veel mensen proberen de stress te vergeten of te verminderen door te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Door deze dingen kan je inderdaad het gevoel krijgen dat de stress minder is geworden, maar dat is slechts tijdelijk. Als je veel drugs gebruikt of alcohol drinkt, kan je je depressief gaan voelen. Het heeft dus juist een negatieve uitwerking.

Als je gestrest bent, produceert je lichaam meer adrenaline. Dit is op zich niet slecht; je hebt adrenaline nodig om te kunnen omgaan met bedreigende situaties (zoals wegrennen voor gevaar). Dit staat bekend als de vecht- of vlucht reactie. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller kloppen, spannen je spieren zich en gaat je bloeddruk omhoog. Je haalt sneller adem en begint te zweten. Je kan zelfs misselijk worden. De adrenalinestoot bereidt je voor op een plotselinge noodsituatie.

Je anders voelen

Het kan zijn dat je je anders voelt dan anderen en dat je je niet begrepen voelt. Misschien neem je dingen waar die anderen missen. Het kan zijn dat je stemmingen of pijn van een ander kan aanvoelen. De meeste mensen komen een kamer binnen en merken misschien het meubilair en de mensen op, jij bent je onmiddellijk bewust van de sfeer die in deze kamer is. Of je voelt dat iemand niet eerlijk is. Dat kan je erg van streek maken.

Je merkt ook goed de onzekerheden van anderen op, of onuitgesproken boosheid tussen mensen. De gevoelens van anderen kunnen zodanig op je inwerken dat je soms niet meer kunt onderscheiden of deze van jezelf of van de ander afkomstig zijn. Je weet niet meer goed wat bij jou hoort en wat bij de ander. Aan de andere kant voel je goed aan wat iemand anders nodig heeft en sta je onmiddellijk klaar die persoon van dienst te zijn. Het past niet bij je om mee te doen met pesten van mensen of dieren.

Prikkels

Misschien heb je snel last van harde muziek, drukke menigten en winkels, felle lichten, doordringende geluiden e.d. Je kan bijvoorbeeld heel moe worden na een gesprek met iemand. Wanneer zo’n overprikkeling lang aanhoudt kan je ook in een stresssituatie belanden en je uitgeput gaan voelen of angstgevoelens gaan krijgen.

Als je een hooggevoelig persoon bent heb je eigenlijk tijd nodig om de prikkels die bij je binnenkomen te verwerken en die tijd heb je niet altijd. Het kan zijn dat je je daardoor gaat terugtrekken in je binnenwereld om alles te ordenen of je wordt juist heel druk om de chaos in je niet meer te hoeven voelen. Veel jongeren voelen zich eenzaam, omdat ze dit niet kunnen delen met iemand.

Een aantal verschijnselen van chronische stress zijn:

 • maagklachten, diarree, slechte spijsvertering
 • hoofdpijn, druk en chaotisch gevoel in je hoofd
 • je slecht kunnen concentreren, rusteloos zijn
 • rugpijn
 • slapeloosheid
 • te veel / te weinig eten
 • een boos of prikkelbaar gevoel
 • een angstig gevoel, hyperventilatie
 • huilen
 • het ontlopen van andere mensen, eenzaamheid

Eetstoornissen kunnen ook een gevolg zijn van hoogsensitiviteit. Er komen zoveel prikkels je hoofd binnen, dat je hoofd vol wordt en niet meer tot rust kan komen. Je krijgt het niet meer voor elkaar om alles onder controle te houden. Uiteindelijk verlies je het contact met de rest van je lichaam en weet je niet meer wat het nodig heeft om in balans te blijven.

praktijk-voor-healing-en-ontspanning2

Hulp bij hoogsensitiviteit

In mijn praktijk kan ik je helpen met ademhalings-en meditatieoefeningen, waardoor je je leert ontspannen. Ook kan ik je een Cranio-Sacraal behandeling en een Energetische Healing geven. Je ligt dan met kleren aan ongeveer 45 minuten op de behandeltafel. Tijdens zo’n behandeling help ik je om de stress los te laten, je hoofd leeg te maken, meer in balans te komen en om je levenskracht weer sterker te maken.

Ook kunnen we praten over de dingen die je dwars zitten. Als je erover praat kan dat al opluchting geven, leer je er anders naar kijken en kan je er beter mee omgaan. Je leert om met je gevoeligheid om te gaan en meer weerbaar te worden tegen de prikkels van buitenaf.

Meer weten over Hoogsensitiviteit?

Neem contact op via het contactformulier, telefonisch via 0172-490589 of door een e-mail te sturen naar info@ingridcouwenberg.nl. Ik zal zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.

Adres
Praktijk voor Healing & Ontspanning
Pijlkruid 31
2408LJ Alphen aan den Rijn

Telefoon
0172-490589

E-mail
info@ingridcouwenberg.nl