Hoogsensitiviteit

Elke dag doen we veel indrukken op: beelden, geluiden, smaken, geuren, bewegingen, sferen. Hoogsensitieve of hooggevoelige personen ( HSP’s) ervaren alles veel intenser. Het blijkt dat ze een bredere verbinding tussen de linker en de rechter hersenhelft hebben. Het zenuwstelsel is hierdoor gevoeliger dan gemiddeld, wat je zou kunnen zien als fijne antennes. Dit is een aangeboren eigenschap waarbij het fijngevoelige zenuwstelsel ervoor zorgt dat zij met alle zintuigen meer en dieper waarnemen. De indrukken die in het zenuwstelsel binnen komen registreren ze meer en intenser. Deze indrukken noemen we “prikkels”. De prikkels worden dus minder gefilterd en hebben een veel grotere impact dan bij andere mensen. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of afwijking. Toch kan het leiden tot problemen als je er geen rekening mee houdt.

Het voordeel van deze prikkels is dat hierdoor vaak extra inzichten ontstaan. Door een grote innerlijke belevingswereld wordt er vaak voor zeer creatieve en handige oplossingen gezorgd en weet men wat er nodig is. Hoogsensitiviteit is de weg naar een hoger bewustzijn.

Bij een teveel aan indrukken raakt het systeem echter overbelast. Dit heet een overprikkeling. Een overprikkeling heeft tijd en energie nodig. Hierbij is tijd en ruimte nodig om te “ontprikkelen”. Wanneer een HSP overprikkeld is, heeft het geen zin om te praten over wat er mis ging. Het systeem is “overbelast” en dit moet eerst “terug op z’n plaats” komen.

Hoe herken je hoogsensitiviteit?

Niet iedere HSP is hetzelfde. De één is gevoelig op emotioneel vlak, de ander op mentaal vlak. Hoogsensitiviteit kan onderverdeeld worden in verschillende vormen:

 • Emotioneel
 • lichamelijk
 • Mentaal
 • Intuïtief
 • High Sensation Seeker

Hoewel de meeste hooggevoelige mensen alle vier de vlakken vertegenwoordigen, zit de verdeling over deze vlakken voor iedereen anders.

Emotioneel:

 • Moeite hebben met veranderingen, behoefte hebben aan structuur
 • De kwetsbaarheid van anderen zien en begrijpen
 • Gevoelens van anderen begrijpen en deze vaak overnemen
 • Veel moeite hebben met ruzies en conflicten

Lichamelijk:

 • Graag observeren, liever niet (lichamelijk) actief meedoen
 • Geluiden snel “hard” noemen of licht “fel” vinden
 • Last hebben van naden, stiksels, wol en etiketten
 • Subtiele geur- en smaakverschillen onderscheiden

Mentaal:

 • Een goed (lange termijn) geheugen hebben
 • Moeite hebben met structureren en organiseren of hier juist sterk in uitblinken
 • Een hekel hebben aan oefenen en herhalen.
 • Groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel

 Intuïtief:

 • Zeer hechten aan de waarheid
 • Eigen wijsheid, heel gericht de eigen weg volgen
 • Diep nadenken over levensvragen
 • Sterke binding hebben met de natuur (planten, dieren)
 • Een sterke intuïtie hebben en er zelden naast zitten als het gaat om “mensen aanvoelen” en hun intenties

High Sensation Seeker

 • Vaak op zoek naar een nieuwe intense ervaring, mensen, dingen
 • Snel verveeld zijn (zoektocht naar sensaties)
 • Vaak een opgejaagd gespannen gevoel hebben
 • Gevoel van 1 voet op het gaspedaal en 1 voet op de  rem

In mijn praktijk merk ik dat wanneer HSP’s er eenmaal achter zijn dat ze hoogsensitief zijn, er in eerste instantie een grote last van de schouders valt. Vaak hebben ze er al een lange zoektocht op zitten. Elk mens heeft een eigen energiekleur en trilling naar gelang zijn bewustzijnsontwikkeling en is op zijn eigen wijze afgestemd, zoals een radio verschillende zenders heeft.

Mensen met een hoger bewustzijn zijn ook sensitief. Ben hen zie je vaak dat hun voorhoofds- en kruinchakra (zie Energetische Healing) wijd open staan. Ze kunnen daardoor veel inspiratie, inzicht en enthousiasme ervaren. Ze zijn spiritueel, diepzinnig en en leven vanuit hun passie. Ze kunnen zich verbinden met verschillende dimensies en ervaren hun aardse leven als een spirituele ervaring en groei, omdat ze weten dat ze een spiritueel wezen in een lichaam zijn. De hoogbewuste mens is zich al meer bewust van zijn essentie en zielsmissie op aarde en voelt zich verbonden met het goddelijke en met de natuur. Ze leven vanuit hun innerlijke wijsheid en houden bewust hun energietrilling zuiver en hoog.

We hebben er tegenwoordig weer een label bij. Zo kan je ook een empaat zijn. Dit persoonlijkheidstype ligt dicht bij hoogsensitiviteit, Ze hebben veel gemeen met elkaar, zoals de gevoeligheid voor geur, geluid en prikkels. Een empaat absorbeert als een spons de energie, emoties en soms ook pijn van een ander. Ze kunnen zich verliezen in de energie van anderen en weten daardoor niet meer wie en wat ze zelf zijn en voelen. Ze hebben vaak helderziende en helderwetende gaven.

Zoals een hoogsensitief persoon veel baat heeft bij mindfulness, zo heeft een empaat nodig om de grenzen te leren aangeven tussen hem en een ander. Daardoor voel je je niet meer leeggezogen of geïntimideerd.

Eigenlijk hebben we deze kracht allemaal in ons en weten we nog niet goed hoe we het moeten gebruiken. We kunnen leren om een meester van onze energie te worden. Dan kan je overal zijn en behoud je je innerlijke rust en helderheid.

Ik kan je ondersteuning bieden in de vorm van coaching, meditatie, Cranio-Sacraal Therapie en Energetische Healing om inzicht in jezelf te krijgen en weer in balans te komen. Je zal merken dat je het teveel aan prikkels loslaat, lekkerder in je vel zit en dat je hoofd rustiger is.Je staat meer in je kracht. Het doel van de therapie is dat je een bewustzijnsgroei doormaakt.

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak nieuwetijdskinderen:

Elk mens is een spiritueel wezen en iedereen beschikt over intuïtieve kwaliteiten, maar in deze tijd worden er veel hoogbewuste kinderen geboren die een heel sterk ontwikkeld intuïtief vermogen hebben. Ze voelen een sterke verbondenheid met de mens en de natuur. Ze hebben een diep innerlijk besef dat alles met elkaar verbonden is. Deze kinderen worden ook wel nieuwetijdskinderen, indigokinderen of kristalkinderen genoemd. Deze kinderen bereiden ons voor op een nieuwe tijd waarin de mens meer vanuit zijn hogere bewustzijn of innerlijke wijsheid zal leven.

Veel baby’s en jonge kinderen voelen zich eenzaam en verdrietig in hun aardse lichaam. Ze kunnen zich intens verlaten voelen, maar kunnen dit niet uitleggen. Daardoor komt het voor dat ze veel huilen. Ze zien en horen vaak meer dan wij denken en kunnen gevoelsindrukken niet goed verwerken. Hierdoor kan boosheid en onaangepast gedrag ontstaan.

Deze kinderen doen vaak wijze uitspraken die niet passen bij hun leeftijd. Ze gaan hun eigen weg en laten zich niet belemmeren door maatschappelijke eisen en verwachtingen. Ze ordenen de wereld meer intuïtief dan logisch analytisch. Het is voor hen soms lastig om te voldoen aan de eisen die op school aan ze worden gesteld. Ze willen alleen dingen leren die hen interesseren en bepalen hun eigen tempo. Keuzes worden gemaakt op basis van innerlijk weten.

Ze kunnen lichamelijk en emotioneel kwetsbaar zijn en zijn gevoelig voor paranormale waarnemingen. Ze vertellen vaak over vorige levens, aura’s, contacten met engelen en over onzichtbare vriendjes die hen beschermen en gezelschap bieden. Ze kunnen duidelijk energieën voelen en hebben soms genezende gaven. Nieuwetijdskinderen denken vaak in beelden, hebben een levendig voorstellingsvermogen en een grote fantasie. Ze kunnen volledig opgaan in hun innerlijke wereld, die voor hen minstens zo reëel is als de buitenwereld.

Ze zijn zeer ontvankelijk voor stemmingen en spanningen en als ze zich niet veilig voelen trekken ze zich terug. Ze raken gemakkelijk gefrustreerd en zijn voor veel dingen bang. Doordat ze zo gevoelig zijn voor allerlei prikkels kunnen ze zich moeilijk concentreren. Ze zijn snel afgeleid en schijnen niet te luisteren. Ze kunnen ook rusteloos zijn of hyperactief gedrag vertonen. Ze reageren soms impulsief en hebben moeite om zich aan de regels te houden. Vooral taakgerichte bezigheden leveren problemen op.

Lichamelijk hebben ze soms problemen met motorische vaardigheden en zijn ze gevoelig voor voedselallergie, astma en huidaandoeningen.

Iedere ouder weet van nature wat zijn kind nodig heeft, omdat niemand het kind zo goed kent en aanvoelt als de ouder zelf. Toch is het niet altijd eenvoudig om met ze om te gaan. Voor kinderen is het belangrijk om hun eigenheid te behouden en hun kwaliteiten te kunnen ontwikkelen. De rol van de ouder kan hierin als een coach zijn. Dat neemt niet weg dat kinderen soms de grenzen zullen opzoeken en overschrijden en dat de ouder op dat moment duidelijkheid moet geven.

Kinderen zijn als een spiegel voor hun omgeving. Dat betekent dat zij de spanningen en de problemen van hun ouders heel sterk voelen en het ervaren als eigen gevoelens die zij niet kunnen benoemen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld heel verdrietig of boos zijn en niet weten waarom. Als de ouder zich hiervan bewust wordt kan hij het kind beter begeleiden. Het gevolg is ook dat de ouder naar zijn eigen problemen en gevoelens gaat kijken en een innerlijke groei en bewustzijnsontwikkeling zal doormaken. Na zo’n proces komt er weer meer rust en balans in de relatie tussen ouder en kind.

In mijn praktijk geef ik de mogelijkheid om zowel het kind als de ouder(s) hierin te begeleiden. Door middel van Craniosacraal therapie en Energetische Healing komt er ruimte voor genezing en bewustwording in lichaam en geest, waardoor ouder(s) en kind inzicht krijgen in zichzelf en beter in hun eigen kracht zullen staan. Dat zal hun relatie alleen maar ten goede komen.

Hoogsensitieve jongeren:

Net als volwassenen kunnen ook jongeren stress ervaren in hun leven. Er kunnen allerlei dingen gebeuren in het leven van een jongere wat niet alleen stress veroorzaakt, maar ook depressie, eetstoornissen en andere problemen.

Dit kan veroorzaakt worden door

 • echtscheiding van de ouders
 • ruzie thuis
 • ernstige ziekte of sterfgeval in de familie
 • gepest worden
 • examen
 • drukke agenda
 • verhuizing of verandering van school
 • onzeker zijn over je uiterlijk
 • relatieproblemen
 • je anders voelen dan anderen
 • hoogsensitiviteit
 • paranormale ervaringen

Stress in het leven is niet altijd negatief. Het kan voor zorgen dat je net iets beter je best doet en daardoor ook meer bereikt. Als het je helpt om beter te presteren of belangrijke deadlines te halen, kan het je een ‘kick’ geven.

Stress wordt pas negatief als je zo onder druk staat dat je er niet mee om kan gaan. Door stress kan je je lichamelijk en geestelijk slechter gaan voelen, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt. Als het te erg wordt, kan het je functioneren in de weg gaan staan en angstgevoelens veroorzaken. Ook kan stress je het gevoel geven dat je het leven niet meer aan kan.

Als je gestrest bent, ga je misschien op zoek naar iets dat dit gevoel laat verdwijnen. Veel mensen proberen de stress te vergeten of te verminderen door te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Door deze dingen kan je inderdaad het gevoel krijgen dat de stress minder is geworden, maar dat is slechts tijdelijk. Als je veel drugs gebruikt of alcohol drinkt, kan je je depressief gaan voelen. Het heeft dus juist een negatieve uitwerking.

Als je gestrest bent, produceert je lichaam meer adrenaline. Dit is op zich niet slecht; je hebt adrenaline nodig om te kunnen omgaan met bedreigende situaties (zoals wegrennen voor gevaar). Dit staat bekend als de vecht- of vlucht reactie. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller kloppen, spannen je spieren zich en gaat je bloeddruk omhoog. Je haalt sneller adem en begint te zweten. Je kan zelfs misselijk worden. De adrenalinestoot bereidt je voor op een plotselinge noodsituatie.

Het kan zijn dat je je anders voelt dan anderen en dat je je niet begrepen voelt. Misschien neem je dingen waar die anderen missen. Het kan zijn dat je stemmingen of pijn van een ander kan aanvoelen. De meeste mensen komen een kamer binnen en merken misschien het meubilair en de mensen op, jij bent je onmiddellijk bewust van de sfeer die in deze kamer is. Of je voelt dat iemand niet eerlijk is. Dat kan je erg van streek maken. Je merkt ook goed de onzekerheden van anderen op, of onuitgesproken boosheid tussen mensen. De gevoelens van anderen kunnen zodanig op je inwerken dat je soms niet meer kunt onderscheiden of deze van jezelf of van de ander afkomstig zijn. Je weet niet meer goed wat bij jou hoort en wat bij de ander. Aan de andere kant voel je goed aan wat iemand anders nodig heeft en sta je onmiddellijk klaar die persoon van dienst te zijn. Het past niet bij je om mee te doen met pesten van mensen of dieren.

Misschien heb je snel last van harde muziek, drukke menigten en winkels, felle lichten, doordringende geluiden e.d. Je kan bijvoorbeeld heel moe worden na een gesprek met iemand. Wanneer zo’n overprikkeling lang aanhoudt kan je ook in een stresssituatie belanden en je uitgeput gaan voelen of angstgevoelens gaan krijgen.

Als je een hooggevoelig persoon bent heb je eigenlijk tijd nodig om de prikkels die bij je binnenkomen te verwerken en die tijd heb je niet altijd. Het kan zijn dat je je daardoor gaat terugtrekken in je binnenwereld om alles te ordenen of je wordt juist heel druk om de chaos in je niet meer te hoeven voelen. Veel jongeren voelen zich eenzaam, omdat ze dit niet kunnen delen met iemand.

Een aantal verschijnselen van chronische stress zijn:

 • maagklachten, diarree, slechte spijsvertering
 • hoofdpijn, druk en chaotisch gevoel in je hoofd
 • je slecht kunnen concentreren, rusteloos zijn
 • rugpijn
 • slapeloosheid
 • te veel / te weinig eten
 • een boos of prikkelbaar gevoel
 • een angstig gevoel, hyperventilatie
 • huilen
 • het ontlopen van andere mensen, eenzaamheid

Eetstoornissen kunnen ook een gevolg zijn van hoogsensitiviteit. Er komen zoveel prikkels je hoofd binnen, dat je hoofd vol wordt en niet meer tot rust kan komen. Je krijgt het niet meer voor elkaar om alles onder controle te houden. Uiteindelijk verlies je het contact met de rest van je lichaam en weet je niet meer wat het nodig heeft om in balans te blijven.

In mijn praktijk kan ik je helpen met ademhalings-en meditatieoefeningen, waardoor je je leert ontspannen. Ook kan ik je een Cranio-Sacraal behandeling en een Energetische Healing geven. Je ligt dan met kleren aan ongeveer 45 minuten op de behandeltafel. Tijdens zo’n behandeling help ik je om de stress los te laten, je hoofd leeg te maken, meer in balans te komen en om je levenskracht weer sterker te maken.

Ook kunnen we praten over de dingen die je dwars zitten. Als je erover praat kan dat al opluchting geven, leer je er anders naar kijken en kan je er beter mee omgaan. Je leert om met je gevoeligheid om te gaan en meer weerbaar te worden tegen de prikkels van buitenaf.

btn_neem_contact_op